Svaki zub se sastoji od krune-vidljivog dela zuba i jednog ili više korenova. U slučajevima kada je u većoj meri oštećena prirodna kruna  zuba i kada se više ne može sanirati plombom, ili iz estetskih razloga-neodgovarajući oblik, boja, položaj zuba, izrađuju se veštačke krunice.

Takav zub neophodno je izbrusiti do odgovarajućeg oblika kako bi se na njega mogla postaviti „navlaka“ tj. veštačka krunica koja daje zubu novi potpuni oblik. Krunice mogu biti metalokeramičke ili keramičke tj. „bezmetalne“.

Metalokeramičke krunice i mostovi

Ukoliko najveći deo ili cela prirodna kruna zuba nedostaje prvo se radi tzv. nadogradnja, koja nadograđuje izgubljeni deo do izbrušenog oblika, spremnog da prihvati „navlaku“ tj. krunicu. Nadogradnja najčešće kao sastavni deo sadrži i kočić koji usidrava nadogradnju u korenu zuba.

Ukoliko su kao zamena za izgubljene zube ugrađeni zubni implanti u kost vilice pacijenta, onda se na njima posle određenog vremena izrađuju posebne veštačke krunice.

 

  Metalokeramičke krunice

METALOKERAMIČKE KRUNICE su veštačke krunice koje sadrže osnovu ili jezgro od metala koja daje čvrstinu i druge pozitivne mehaničke karakteristike, a preko koje je naneseno više slojeva posebne keramike koja daje lepotu odnosno prirodan oblik i boju zuba i u potpunosti pokriva metalni deo.

nadogradnja i kočić

Ukoliko postoje bezuba polja između postojećih zuba, jedan od načina nadoknade izgubljenih zuba i uspostavljanja punog zubnog niza je izrada mostova.

Mostovi kao što ime kaže premošćuju bezubi deo vilice i oslanjaju se na postojeće zube, pa je neophodno postojeće zube izbrusiti do odgovarajućih oblika.

Mostovi se sastoje od više međusobno spojenih krunica, od kojih neke pokrivaju izbrušene zube nosače a ostale popunjavaju bezubi prostor i „glume“ nove zube. Kao i krunice, tako i mostovi mogu biti metalokeramički i keramički tj. „bezmetalni“. 

  Procedura izrade metalokeramičkih krunica i mostova zahteva od pacijenta nekoliko dana i podrazumeva nekoliko dolazaka u ordinaciju radi uzimanja otiska zuba i vilica, probe metalnih osnova , probe gotovih nadoknada, cementiranje i kontrole.

metalokeramičke krunice i most

metalokeramičke krunice i most