Ortodontska terapija


 

Ortodontska terapija se može podeliti na ranu, koja se sprovodi u mlađem uzrastu, kada dete još uvek ima mlečne zube, i terapiju koja se sprovodi u kasnijem uzrastu, kada postoje svi stalni zubi.

Samim tim, u zavisnosti od uzrasta pacijenta i vrste problema, pravi se individualni plan terapije za svakog pacijenta, čijim se sprovođenjem dolazi do funkcionalne okluzije, skladnog lica i lepog osmeha.

Ortodoncija

 

Vrste aparata

  Myobrace 

Miofunkcionalna terapija koja se može koristiti od najranijeg uzrasta, ukoliko se vec tada primeti obrnuti ili ukršteni preklop zuba, loš odnos gornje i donje vilice, loše navike sisanja palca ili cucle, disanje na usta, guranje jezika između zuba prilikom govora i gutanja

  Twin block/M block 

Funkcionalna terapija koja se koristi u mešovitoj denticiji kod nepravilnosti u odnosu gornje i donje vilice

   Aktivni aparati 

Najčešća terapija u mešovitoj denticiji, koja se koristi u cilju pravljenja prostora za smštanje svih stalnih zuba u niz i korekcije položaja zuba

  Fiksni aparati 

Terapija izbora u stalnoj denticiji. Koriste se metalne/keramičke bravice koje se fiksiraju na površinu zuba i uz pomoć metalnih lukova zubi se dovode u idealan položaj. U slučajevima velikog nedostatka prostora možemo se odlučiti za vađenje nekih stalnih zuba. U nekim slučajevima mogu se koristiti i dodatni elementi (palatal bar, hyrax, mini implanti).

  Folije za ispravljanje zuba 

Danas veoma popularna tehnika zbog toga što je estetika u toku njihovog nošenja očuvana. Treba napomenuti da se na ovaj način ispravljaju manje nepravilnosti i ishod zavisi direktno od toga koliko ste posvećeni njihovom nošenju. U zavisnosti od težine slučaja, menja se manji ili veći broj folija, a one se nose 22h dnevno. U nekim situacijama je na ovaj način nemoguće postići idealne rezultate.

Nakon detaljne analize rendgen snimaka i studijskih modela, dobićete individualan plan terapije koji predstavlja Vaš najsigurniji i najbrži put ka idealnom osmehu!