Šta je zubni karijes?

Zubni karijes ili zubni kvar je razgradnja zuba pod dejstvom bakterija iz zubnog plaka. Bakterije koje se nakupljaju i množe u zubnom plaku, stvaraju kiseline koje razgrađuju mineralnu supstancu od koje je zub sačinjen.

U samom početku karijes može biti prikazan kao kredasto bela mrlja ali vremenom nastaje rupa u zubu koja se povećava, i dobija žućkastu ili braon boju. Karijes pre ili kasnije uzrokuje pojavu bola različitog intenziteta koji se obično u početku javlja povremeno, a zub reaguje bolno i na hladnu, toplu, slatku hranu i piće. Ne tako retko, pucanje zuba odnosno odlamanje dela zuba može biti posledica uznapredovalog karijesa. Ukoliko se karijes ne primeti i ne leči na vreme, sigurno dovodi do upale zubnog „živca“ i posledične infekcije.

Važno je napomenuti da je karijes u stvari samo posledica poremećene ravnoteže između štetnih činilaca i zaštitnih mehanizama u ustima svakog čoveka! Ovakva nezdrava sredina u kojoj se zubi nalaze, će stalno uzrokovati nove karijese. Zato je važno „izlečiti“ ovu nezdravu sredinu.

Kako se saniraju karijesne lezije?

Ako karijes na zubu još uvek nije doveo do oštećenja „živca“ tj. zubne srži, tada se ovakvi defekti na zubu saniraju potpunim uklanjanjem karijesa (razmekšalog dentina i gleđi) i zatim popunjavaju nekim veštačkim materijalom tzv. ispunom tj. plombom.

Ukoliko je karijes toliko dubok da ga deli samo vrlo tanak zid od „živca“, stomatolog će pokušati da sačuva živac i izleči zub, stavljanjem leka u zub. Nakon uspešnog delovanja leka posle određenog vremena, radi se definitivna plomba.

Karijes koji počinje na griznoj površini zuba i širi se ka „živcu“.

Vrlo česta pojava kod nas, karijes koji počinje „sa strane“ zuba odnosno između dva zuba i širi se u svim dimenzijama, često podminira griznu površinu i dovodi do odlamanja dela zuba. Ako se ovakav karijes primeti na jednom zubu, najčešće je prisutan i na susednom zubu.